petek, 23. januar 2009

Polinesian adventure

Za Polinezijski kulturni center si je potrebno vzeti cel dan časa. Mi smo tja prišli šele zgodaj popoldne in si tako niti nismo mogli ogledati celega. Morda naslednjič :). Vstopnice so sicer precej drage, ampak se izplača. Center so ustanovili mormoni z namenom omogočiti šolanje mladim iz Polinezije in ostalega sveta (ob šolanju delajo v centru). Naš vodič po centru je bil iz Kanade.

Center sestavljajo vasice (v vsaki je predstavljeno eno od polinezijskih otočij), kinodvorana, ogromna restavracija, prostor za "Luau" (tradicionalno havajsko zabavo), velik avditorij za večerno predstavo Horizonts, prodajalne,....

Ker je center pod okriljem mormonov, se v njem ne toči alkohola, kavo in coca-colo z kofeinom pa se menda dobi samo na posebno željo. Zanimive so bile reakcije američanov, ko so izvedeli, da pri večerji ne bodo mogli spiti piva :).


V centru rastejo tudi takšne hecne palme:


Vsaka vasica je označena, v njej prikazujejo stare običaje, v katerih se lahko preizkusijo tudi obiskovalci:


Naučijo te nekaj osnovnih plesnih korakov:


Pokažejo kako se prižiga ogenj, pleza na palme, naredi kokosovo mleko (Samoa):



Pokažejo tradicionalne plese (posebej zanimivi so bili maorski bojni plesi, na trenutke izgleda kot da jim bodo oči padle iz jamic, hehe) - Nova Zelandija:


Zvečer je na vrsti čudovita predstava, kjer se s plesom predstavijo vsa otočja:


Vsi plesi so lepi, meni najlepši pa so bili plesi s Tahitija:



Čisto poseben šov imajo pa plesalci s Samoe. Precej se igrajo z ognjem, komunicirajo z občinstvom, na koncu smo se vsi strinjali "Samoa stole the show":


Nekaj kratkih videov se da videti tukaj.

Ni komentarjev: