Ta recept je v družini že mnogo let, krofi vsakokrat čudovito uspejo. Količino prilagodimo potrebam, od polovice mase do mase in pol.
Sestavine (vse morajo biti sobne temperature):
1 kg moke
8 dkg kvasa
8 dkg sladkorja
1 dcl olja
6-8 rumenjakov (odvisno od velikost jajc)
mleko po potrebi (več kot 1/4 litra in manj kot 1/2 litra)
dober ščepec soli ali dva
limonina lupina
rum (ne preveč šparat)
1 pecilni prašek
Zgneti v gladko testo in pusti vzhajati (saj veste postopek za kvašeno testo, ne?).
Vzhajano testo nareži na 8 - 9 dkg koščke (ja, kar stehtaj), dobro zgneti in oblikuj lep hlebček. Hlebčke pusti vzhajati vsaj 15 minut na toplem.
V posodo nalij za tri prste olja in ga segrej (test da je olje dovolj vroče: vanj potopi leseno palčko oz zobotrebec, ko se olje ob njem začne peniti je ravno prave temperature). Krofe polagaj v olje z vzhajano stranjo v maščobo, posodo takoj pokri s pokrovko, pusti tri minute. Po treh minutah krofe obrni in jih peci odkrite še tri minute. Včeraj sem po TV od kuharja Damijana sišala še nasvet: v olje daj ščepec soli, da se ne bo penilo.
Pečene krofe odloži na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi. Ko so krofi že rahlo ohlajeni, jih napolni z marmelado in po želji posuj s sladkorjem v prahu. Mi jih ne sladkamo dodatno.
Iz mase in pol testa je nastalo 35 krofov (če bo kdo štel krofe na fotki lahko ugiba kje je bil en krof že pristal)
Še nasvet: najprej speci en krof, da preveriš temperaturo olja, saj je le-ta precej odvisna od moči elektrike ali kaj, včasih je olje dovolj vroče na peti stopnji, včasih pa še sedma ni dovolj.
Ti krofi niso preveč mastni, po moje se zaradi izdatne količine ruma olje ne vpije tako zelo v testo :)
Sicer pa itak vemo, da je PUST MASTNIH UST!
Pa dober tek.
5 komentarjev:
u so lepi in verjamem, da dobri tudi :)...moji so bili pa bolj ploščati, bom naslednjič tudi jaz naredila hlebčke, namesto ploščkov :o)
A praviš, da je skrivnost v rumu? :)
Hmmm, zanimivo:)
Izgledajo slastni!
Tudi so slastni, prisežem :)
u šment tole pa tako slastno zgleda....škoda da se nisem povabila na obisk :)
ampak imam pa še čas da sprobam tale tvoj recept......
Mhmhmh, do sme dišijo in lepi so ...zeeeloooooo!
Objavite komentar