sreda, 8. julij 2009

Paris - Day three

Ja, ja, vem da drugi dan manjka, ampak drugi dan smo se odpravile v Versailles, o tem pa kdaj drugič.


Nedelja je dan, ko je prost vstop v Louvre. Pa nismo šle tja zato, odločitev je padla že predno smo izvedele za to prijetno dejstvo :). No ja, gneča v Louvru je bila malo manj prijetna, si pa domišljam, da tudi sicer tam ni dosti drugače.


Metro pripelje direktno do muzeja, vhod direktno iz podzemlja - mimo trgovinic in Starbucksa, ki me je očaral na Havajih. Ne vem zakaj kava v pariškem ni bila tako dobra? Pa pustimo malenkosti, kaj bi govorila o kavi, če lahko o piramidah:



DaVinchijeva šifra v živo :). Vhod je nekaj posebnega. Pravzaprav smo imele zelo točno določen cilj - pogledati Liso in mumije. Za kaj več je treba rezervirati cel dan ali dva, me pa smo imele za tisti dan še veliko programa.


Mona Lisa je gotovo najbolj oblegan eksponat v muzeju, me je pa presenetila njena velikost - ne vem zakaj sem si vedno predstavljala, da gre za veliko sliko.



Še skok do mumiij:




.... in hitro ven, na zrak. Dan je bil oblačen in zelo vetroven. Pred Louvrom smo se malo ozirale okoli in v daljavi ugledale Slavolok zmage:



Odločile smo se, da do njega odpešačimo. Hja, kdor je že kdaj bil v Parizu ve, da tam NIČ ni blizu. Natka se verjetno ne bi strinjala z mano in bi rekla da je vse "tu nekje" :). Na popotovanju od Louvra do Slavoloka smo si ogledale še Tour Eiffel od daleč:



Obelisk in Place de la Concorde od blizu:



Nekaj parkov (prav lepi so), Elizejske poljane:



... in končno - Slavolok zmage! Zmagale smo tudi me. Ko smo prehodile še tistih nekaj manj kot 300 stopnic :)



Razgled pa - fantastičen. Vreden vsake štenge posebaj. Tu dobiš občutek veličine mesta.



Kot dva tujka se dvigujeta v nebo Eifflov stolp in nebotičnik Montparnasse (in še danes skoraj nemorem verjeti da tisti dan kljub grozečim oblakom ni deževalo):



Na drugi strani pa pogled na La Defense (poslovno mesto) z ogromno Grand Arche:



Pogled na Montmartre - edino vzpetinico v mestu:



Zavito stopnišče v Slavoloku:



Slavolok zmage je okrašen s čudoviti kipi:



Od Slavoloka smo se odpravile naprej proti Eifflu. Tokrat z metrojem. Še vseeno je bilo pred nami kar nekaj hoje. Takrat nam je bilo že jasno, da v mestu ni NIČ blizu :). Eifflov stolp zbuja mešane občutke. Predvsem je na pogled strašno grd, ampak to je samo moje (skromno) mnenje. Verjetno smo imele srečo in nismo stale v vrsti za vstop več kot pol ure. Potem pa z liftom do vrha... Sem že omenila da je bilo vetrovno tisti dan? Na zgornji razgledni ploščadi ki je pred vetrom zaščitena samo z mrežo (aja, potem pa ni zaščitena pred vetrom, ne:) ) smo samo na hitro naredile nakaj fotk in se raje odpravile v zaprto razgledno "sobo".





Ko smo bile že ravno v tistem koncu smo se odpravile (ponovno peš, očitno osel ne gre samo enkrat na led) do Invalidov, si ogledale Napoleonovo grobnico in hudo utrujene odšle "domov".


7 komentarjev:

McCrafty /Klavdija pravi ...

Lepa reportaža, ravno prav za obujanje spominov na Pariz pred 13 leti :).

Renata pravi ...

Super si spisala in tudi jaz obujam spomine. Pustmo, da sem kdaj tudi kakšno sliko obljubila :-)

Sva šla pa midva peš od Eiffla do Slavoloka zmage, gor in dol po štengah in potem še peš do Louvra :-)

Nena pravi ...

še dobro da imaš ti tako lepo popredalčkane dneve da bom vsaj vedela kje smo kdaj bile :)
ja ja Eiffel je bil pa meni že pred 10 leti tako grd da še gor nisem hotela :)

Kristina pravi ...

Zelo sem uživala v branju te objave, pa kar v nogah sem čutila, koliko ste prehodile. Šanson pravi "Dans Paris a velo on depasse les autos", peš pa ne vem, če kaj prehitiš - verjetno te dohiti in prehiti musklfibr. Se strinjam, da je Mona Lisa majhna, Eiffel je pa meni všeč.

Tina pravi ...

Srečka, jaz sem Priz doživela bežno pred 10 leti. Smo pa skoraj šli predlani, a je nato polet odpadel zaradi lažnega alarma z bombo in nas ni mikalo iti naslednji dan, pa smo šli kampirati.

Phoenix pravi ...

Waw...kako ovo nisam vidjela prije?
Divna reportaža...Hvala ti što si nam priredila virtualni obilazak Pariza...Fotke su superrrr
LP
Phoenix

Damjana Ž. pravi ...

Phoenix, še nekaj malega fotk iz Pariza čaka na objavo, pridi še kaj mimo :)