četrtek, 3. september 2009

Paris - day two


Niti ni čudno, da sem danes cel dan imela v mislih, kako moram narediti naslednjo objavo na temo Pariza - prav na današnji dan, pred letom dni, smo bile tak čas že precej blizu Pariza in na pragu krasnega potepanja. Pot tja je bila sicer naporna, ampak človek vse pozabi ko se začne potepati po privlačnem mestu.

Prejšnjič sem namenoma izpustila naš drugi dan pariške avanture, hotela sem objaviti še nekaj znamenitosti Pariza, da je Stanka vedela kaj jo lepega čaka.

Drugi dan našega potepanja smo se odpravile v Versailles. Z avtom je lahko dostopen (morda je čisto malo pomagal tudi Garmin), parkirišča so odlično urejena (in ne predraga). V poletnem času imajo v Versaillu posebej plačljivo vstopnico na vrtove, saj ob določenih urah vklopijo fontane (si predstavljam da so stroški veliki in zato fontane ne delajo ves čas, oz je potrebno za njihov ogled iz tega razloga še posebej zaslužiti).

Prišle smo dovolj zgodaj, da nismo predolgo čakale na nakup vstopnice (sicer menda zna biti čakanje kar dolgo).

Vhod v Versailles:


Čudovit pogled na vrtove:


... in na grad:


Lepo oblikovani grmički (take vrtnarje bi človek tudi doma z veseljem imel):


Mavrica v vodnjaku:







Glasbeni salon:


Pogled iz malega Trianona na Francoski vrt (tale drevesa s frizuro so me čisto impresionirala - v Versaillu nobena reč ne more rasti po svoje):


Kraljičino gledališče:


Takle "bus" vozi okoli (seveda plačljivo posebej), pride zelo prav, saj so vrtovi ogrooooooomni, mislim da niti približno nismo videle vsega...


Notranjost je sicer zanimiva, ker smo se že precej nahodile zunaj smo se čez grad samo sprehodile, kupile smo knjigo, da bomo doma kdaj še brale o vsem, kar smo videle :) Enkrat pozimi... Samo katero zimo, se še ne ve :) Nas je res bolj vleko ven, na sonček.




"Orangerie" - lep pogled na sprehajalne poti, žal niso bile odprte, gledali smo jih samo od daleč:


Krasen dan je bil.

10 komentarjev:

Kristina pravi ...

Hvala za super fotke in reportažo, se mi kar srce topi ob znanih pogledih. Vrtovi so prekrasni in mnogokrat sem jih prekolesarila. Do takrat, ko spet grem, se bom naslajala na tvojem blogu.

Nena pravi ...

No sem vedela da boš ti lepo na dolgo opisala tale izlet. Jaz sem samo na hitro obudila spomine na danšnji dan ko smo ravno zdajle sedele v tisti restavraciji ob avtocesti in pile kavo....saj veš kje a ne? :)
Kdaj gremo spet???a ja ko bo tvoj šparovček drugič poln ;)

Damjana Ž. pravi ...

Kristina - kolo - to je pa odlična ideja, se pa ne spomnim da bi kje videla da jih sposojajo, pa bi bilo dobro če bi jih. Imajo take mini električne avtomobilčke za 4 osebe, s tistim so se precej vozili okoli.

Nena ko bo šparovček poln pa ne vem če bom šla v Pariz spet, raje kam drugam :). V Pariz pa potem spet kdaj :)

Nena pravi ...

ja ja D saj sem ti napisala ko bo drugič poln :)

BojaMoja pravi ...

oh ...

Hali pravi ...

Prekrasen zapis in fotografije!

Kate pravi ...

Tegale pa si mi v jesensko-deževnem Parizu zal nismo privoščili. Hvala za izlet, pa čeprav na kratko. Krasno, krasno je!

Jana pravi ...

Kranse fotke. Si mi obudila spomine izpred dveh let. :)

Gio Ve pravi ...
Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.
McCrafty /Klavdija pravi ...

Tudi meni si obudila spomine, ampak malo bolj nazaj,kar ene 13 let :).