sobota, 24. januar 2009

Big as an island

Naše potepanje po Big Islandu smo začeli v Hilu v prijetni majhni tovarni/prodajalni čokolade in piškotov Big Island Candie. Vse kar naredijo je božansko dobro, v prodajalnici je mogoče pred nakupom poskusiti dobrote in si ogledati kako poteka proizvodnja (prodajalno od tovarne loči samo steklo). Nekaj piškotov in čokolade je šlo z nami v Slovenijo, kdor jih je poskusil, je bil navdušen.

Drugi postanek je bil v tovarni Manua Loa, kjer predeluejo oreščke makadamia. Ti oreščki veljajo za najbolj hranljive. Poleg tega so tudi zares dobri. Pri nas so precej dragi, na Havajih pa je cena precej zmerna, zato smo se jih vsaj tam konkretno najdeli. Najboljši so čisto "natur" okusa - praženi s soljo, za tiste ki imajo radi bolj nenavadne okuse pa jih pražijo z različnimi začimbami. Mene niso prepričali. Tudi tukaj si je mogoče ogledati proizvodnjo - skozi steklo seveda.


Za drevoredom se razprostirajo nasadi makadamije:


Po ogledu smo si privoščili tipičen pozen ameriški zajtrk v tipično amerišekm "diner", takem kot ga vidimo v filmih, zajtrk pa pošteno masten in doooooooober :). Je bilo treba nabrati moči za pohajkovanje po vulkanu.

Takole v naravi rastejo arturiumi:


Luškane orhideje:



In pozersko razpoloženi "geko":


Po kratkem postanku smo se odpravili vulkanu naproti.

1 komentar:

Nena pravi ...

čokolada, oreščki, Hawaii...a si človek lahko želi še kaj več na ta januarski turoben dan....